Edzők

Edzők

Az edzők szerepe a birkózó sportban nem csupán technikai tudást és fizikai felkészültséget jelent. Ők azok a kiemelkedő személyiségek, akik által a gyerekek nem csupán űzik ezt a sportot, hanem értékes életleckéket is tanulnak. Az edzők iránymutatásukkal, odaadásukkal és támogatásukkal nem csupán sportolókat nevelnek, hanem karakteres, kitartó és elkötelezett egyéneket formálnak. Az ESMTK Birkózó Szakosztály edzői nem csupán a technikai részletek megtanítására törekszenek, hanem az életre szóló értékek átadására is. Általuk a gyerekek megtanulják a kitartást, az együttműködést és a felelősségvállalást. Az edzők tehát nem csupán tanárok, hanem példaképek és mentorok, akik mindig mellettük állnak az örömökben és a kihívásokban egyaránt. Társaságukban nemcsak a fizikai erő a domináns, hanem a szeretet, a tisztelet és az elkötelezettség is. Az edzők által közvetített szeretet és szenvedély inspirálja a gyerekeket arra, hogy mindig törekedjenek a legjobbra, és soha ne adják fel az álmaikat. Az ESMTK Birkózó Szakosztály minden egyes edzője hozzájárul a közösség erejéhez és színességéhez, és elkötelezetten segíti a fiatalokat abban, hogy kiteljesedjenek a sportban és az életben egyaránt.

Köszönjük az edzőknek a lelkesítő munkát, és köszönjük a gyerekeknek a szenvedélyüket és elkötelezettségüket, ami által a birkózó sport közösségünk egyik legfontosabb részévé válik!
Image

Kliment László

1992-ben kezdtem a birkózást a Ferencvárosnál. Edzőimnek köszönhetően számos korosztályos bajnoki címet szereztem. 2000-ben Pozsonyban az ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmet szereztem. 2003-ban már az idősebb korosztályban az 5. helyen végeztem. 2005-ben életem első felnőtt világversenyén szintén 5. helyezést értem el, melyet a szakemberek sikerként értékeltek. Ezen a világversenyen tagja lehettem a legeredményesebb vá-logatottnak, mivel Magyarország nyerte az éremtáblázatot. Az élsporttal párhuzamosan az iskolapadban is helyt kellett állnom, hiszen a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának hallgatója voltam, melynek eredményeképpen 2007-ben kézbe kaptam főiskolai diplomámat. 2008-ban lehetőségem nyílt arra, hogy az ESMTK Birkózó Szakosztályánal elkezdhessem birkózóedzői pályafutásomat, amit nagyon élvezek, mert gyerekekkel foglalkozhatok. 2018 óta a különöző utánpótlás válogatottak kötöttfogású edzőjeként is dolgozom párhuzamosan.

Image

Balogh Ferenc

A Záhonyi Vasutas Sport Klubban birkóztam 8 évig. Később Szolnokon folytattam birkózással kapcsolatos tevékenységemet. A ’80-as évek közepén egy időre hátat kellett fordítanom a birkózásnak, mert a vállakozásom mellett már nem tudtam feladataimat elvégezni. 2006- ban Losonczi Ottó kérésére újra bekerültem e gyönyörű sport vérkeringésébe. Nagyon jó dolog a gyerekekkel és remek edzőtársaimmal együtt dolgozni. A sikerekért hozott áldozatok mind megérik a fáradalmakat és az izzadságos órákat, mert jó érzés látni a dobogón szakosztálybeli gyerekeinket, ahogy könnyes szemmel veszik át jól megérdemelt érmeiket. Szeretek itt lenni, és úgy érzem, hasonlóképpen sok szeretetet kapok én is a csapattól. A birkózás az egész életemet meghatározza, hiszen megtanultam küzdeni és vert helyzetekből felállni, ami az ember életében nagyon sokszor előfordul.

Image

Julian Xique Gonzales

1966-ban születtem Trinidadban, Kubában. 6 évesen kezdtem el birkózni szülővárosomban. Voltam kötöttfogású területi bajnok Santi Spiritusban, kadet kubai bajnokságon harmadik helyezett, valamint közép-kubai bajnok is. Már a középiskolai tanulmányaimat is egy kubai gimnázium sportfakultációs szakán végeztem, majd 1985 és 2002 között a Manuel Fajardo Egyetem testkulturális felsőoktatásában vettem részt, ahol a főbb tantárgyaim az anatómia, biokémia és az élettan, edzéselmélet voltak. 1987-ben nyaksérülést szenvedtem, ezért abba kellett hagynom aktív pályafutásomat. Mivel mindenképpen a birkózással szerettem volna foglalkozni, az edzői pályát választottam. Az egyetemi éveim alatt a birkózás mellett Santi Spiritus városában voltam edző. Az egyetem elvégzése után szülővárosomban a kötöttfogású csapat edzője lettem. 2010-ben hatalmas lehetőséget kaptam az ESMTK Birkózó Szakosztályától, azóta vagyok oszlopos tagja az edzői csapatnak.

Image

Dr. Fodor Tamás

1974-ben kezdtem el birkózni a Csepel SC-ben. Edzőm Baracsi Imre volt. Gyerekként több korosztályos versenyen vettem részt, ahol szép eredményeket értem el. 1987-ben a Repüléstechnikai Főiskolán végeztem, mint légiforgalom irányító navigátor. Ezután a Kijevi Testnevelési Egyetemen szereztem diplomát testnevelő tanár és birkózó szakedző képesítéssel. Ez idő alatt lett és pribaltikum bajnokságokat nyertem többször, Wladislav Kirilowszkij irányítása mellett. 1995-ben a TF-en neveléstudományból doktoráltam, 1992 óta egyetemi adjunktusként dolgozom a Testnevelési Egyetemen. Edzőként 1991- ben mutatkoztam be Csepelen, majd 2008-től a Kőbánya SC, 2015-től pedig kisebb megszakítással az ESMTK Birkózó Szakosztályánál foglalkozom gyerekekkel.

Image

Mykola Zhytovoz

1967-ben születtem Ukrajnában, Krasnolisiben. A birkózással 11 éves koromban kerültem kapcsolatba Kijev egyik kerületében, Tarase-ban. Neporha Nyikolaj volt az első edzőm. 1981-1984 között a kijevi Sportiskolában tanultam, ezután 1987-ig katonai szolgálatot teljesítettem. 1991-ben végeztem a kijevi Testnevelési Egyetemen mint birkózó szakedző, majd megszereztem Ukrajnában a nemzetközi birkózó nagymester és érdemes mesteredző címet. Többszörös ukrán bajnok vagyok, Szovjetunió bajnokságon több érmes helyezést értem el. 2003-2013-ig egy kerületi sportiskola igazgatója voltam, ahol élsportolókat készítettem fel. 2014-től dolgozom az ESMTK-nál edzőként.

Image

Antaly Sándor

1980-ban, mostani kollégám, Szűcs István kezei alatt kezdtem a birkózást a Csepeli BC-ban. Voltam korosztályos válogatott, valamint többszörös utánpótlás magyar bajnok szabadfogásban. 1990-ben edzőmet és jó barátomat, Szűcs Istvánt követtem a Ferencvárosba, azonban egy évvel később egy térdsérülés miatt megtört a pályafutásom, innentől csak hobbi szinten foglalkoztam a birkózással. 2000-ben birkózó szakedző képesítést szereztem, majd egy rövid időre elszakadtam a sportágamtól. 2008-ban kezdtem el edzői pályafutásomat az ESMTK Birkózó Szakosztályánál, ahol a szabadfogású gyerekek felkészítésében veszek részt.

Image

Mester Milán

Birkózó pályafutásomat 2006-ban kezdtem. Nem sokkal az ESMTK megalakulása után csatlakoztam a csapathoz, ahol igazán előrelendült a karrierem. A korosztályos bajnokságokon elért aranyérmeket a válogatottság követte. Rengeteg korosztályos világversenyen indultam, legkiemelkedőbb eredményem a 2019-es junior világbajnoki bronzérmem. 2020-ban felnőtt magyar bajnokságot nyertem és edzői végzettséget szereztem. Mivel szükségét éreztem, hogy edzői tudásomat tovább fejlesszem, jelentkeztem a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre, amelynek végzős hallgatója vagyok BA birkózó edzői szakon. Az edzősködés mellett óvodákban tartok birkózó jellegű képességfejlesztő órákat. Célom, hogy minél jobban megszerettessem a birkózást a gyerekekkel, valamint átadjam azt a kitartó és szabálykövető mentalitást, amit az ESMTK adott nekem.

Image

Lakatos Tamás

2007-ben kezdtem a birkózást a Ceglédi Vasutas Sport Egyesületnél. Edzőimnek köszönhetően számos korosztályos bajnoki címet szereztem. 2014-ben Samokov városában EB-t, Nyitrán pedig vb-t rendeztek, ahol első számú válogatottként utazhattam. 2015-ben az USA-ban fogadtak minket, egy csapatbajnoki, azt követően pedig egyéni versenyzési lehetőséggel, amit jól ki is használva sikerült megnyernünk csapatban is és egyénileg is. 2020-ban kezdtem edzősködni Jászapátin, kisgyerekekkel foglalkoztam. Ezzel együtt esti tagozaton szereztem meg az érettségit. 2023 év elején ragadtam alkalmat, hogy az ország legeredményesebb klubjához tartozhassak (ESMTK Birkózó Szakosztály). Elragadó az az érzés, amit érzek a gyerekek körében, ha belépek a terembe.

Image

Karimov Igor

Egészen kiskorom óta érdekelt a birkózás, mindig is éreztem, hogy közel áll hozzám ez a sportág. 13 évesen iratkoztam be a Beregszászi Birkózó Klubba, ahol megismertem Kanizsai Zoltán mesteredzőt, akinek köszönhetően már akkor eldöntöttem, hogy én is edző szeretnék lenni. 1982-ben kitüntetéssel végeztem el a Perecsenyi Szakmunkásképző Líceumot, villanyszerelő szakirányon. 1982-1984 között katonai szolgálatot teljesítettem, ahol a sport ügyek koordinációjáért és birkózó szekcióért feleltem. Ekkor már komolyan megfogalmazódott bennem az edzői pálya gondolata. 1985-1990 között a Lembergi Testnevelési Egyetemen kötöttfogású birkózó mesteredzőnek tanultam. Mellette villanyszerelőként dolgoztam, valamint birkóztam. 1988-ban kezdtem edzői pályafutásom a Beregszászi Birkózó Sportegyesületnél. Az edzői munka mellett 1993-1994 között a Beregszászi Járási Tanács Ifjúsági és Sport Osztályának elnöke voltam, 2021-ig a Beregszászi Birkózó Sportegyesület vezető mesteredzőjeként tevékenykedtem. 2021-től az ESMTK Birkózó Szakosztályban dolgozom kötöttfogású mesteredzőként.

Image

Szűcs István

Bár hosszú utat tettem meg, lényegében visszatértem a Gyulai István Általános Iskolába, hiszen gyerekként én magam is itt koptattam az iskolapadot. 1972-ben a müncheni olimpia sikerei miatt kezdtem el birkózni. Voltam magyar bajnok, ifi és junior válogatott is. Az edzőim változatos munkája miatt tetszett meg az edzői tevékenység, ezért 1982-ben a Testnevelési Egyetemen birkózó szakedzői diplomát szereztem, majd 14 évig voltam főállású edző. 1994-ben abbahagytam az edzősködést, és a civil életben próbáltam helyt állni. Egyszer Balázs fiam elém állt, hogy szeretne az iskolában induló birkózó szakosztályba járni, ahova első alkalommal lekísértem, és találkoztam Kruj Ivánnal, régi edzőmmel. Az edzés végére felkértek, hogy erősítsem az edzői gárdájukat. Bár mára az edzői tevékenységgel felhagytam, a mai napig masszőrként dolgozom a szakosztálynál.

Image

Fék Szabolcs

5 éves koromban, 1999-ben ismerkedtem meg első ízben a birkózószőnyeggel a délalföldi Bócsa településen. 2008-ban kerültem fel a fővárosba, és kezdtem el a 8. osztályt a Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnáziumban, ezzel párhuzamosan a Mr. Tus Birkózó Akadémián jártam edzésekre. Az ESMTK csapatához két évvel később csatlakoztam. Ezt a döntésem a mai napig se bánom, legszebb sikereimet Pesterzsébet színeiben értem el, többszörös országos egyéni és csapatbajnok vagyok, és több ízben ölthettem magamra a válogatott címeres mezét utánpótlás világversenyeken. Sajnos a kimagasló nemzetközi eredmények a későbbiekben elkerültek, ezért a Magyar Birkózó Szövetségben kezdtem dolgozni. Emellett szerencsére megmaradt a jó kapcsolatom a klubbal és „Ottó-bával”, így éltem az újabb kínálkozó lehetőséggel, és 2019-től elkezdtem edzősködni az egyesületnél.

ESMTK Birkózó Szakosztály

Az ESMTK Birkózó Szakosztály az elszántság, a küzdelem és kitartás színtere, ahol kiváló edzők vezetésével és csapatmunkával támogatjuk birkózóinkat a siker elérésében. Minden egyes nap közösen dolgozunk az egyéni fejlődésért, a csapat győzelmeiért!