Szőke Alex ötödikként zárt Zágrábban

2024.01.15. – Világbajnoki ezüstérmes birkózónk, Szőke Alex ötödik helyezést szerzett az év első megmérettetésén, a zágrábi UWW-rangsorversenyen.

Nem kellett sokat várni szakosztályunk az új évben, hogy megerősítést kapjon abban, amit minden évben megkap, miszerint továbbra sem Zágráb lesz a kedvenc versenyhelyszíne.

Márpedig az év első versenyét a horvát fővárosban tartották, amely az idei első UWW-rangsorversenynek felelt meg. A magyar válogatott színeiben szakosztályunktól öt versenyző ölthette magára a címeres mezt, ám a kiemelkedő teljesítmény sajnos mindannyiuktól elmaradt.

A legtovább világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik helyezett birkózónk, Szőke Alex jutott a 97 kilogrammosok között, fontos ötödik helyezést gyűjtött be a roppant erős nemzetközi mezőnyben.

Alex a harminchárom fős súlycsoportban a tizenhat közé jutásért az azeri Lokiayevet 3-1-re, majd az amerikai Vera Garciát 8-0-ra, a német Öhlert pedig szintén 3-1-re múlta felül, ezzel már bejutott a legjobb négy közé. Ott azonban az Eb-bronzérmes finn Savolainennel nézett farkasszemet, akinek személyében sajnos már legyőzőre talált, 6-0-ra kikapott és kisebb sérülése miatt elővigyázatosságból a fehérorosz Hlincsuk elleni bronzcsatától is visszalépett. Alex ötödik helyezése egyben azt is jelenti, hogy a tervek szerint ő indul majd az április, bakui európai kvalifikációs versenyen, hiszen mindeközben vetélytársa, Lévai Tamás idő előtt kiesett a versenyből.

Szakosztályunk további érdekeltségei sajnos nem tudtak maradandót alkotni a 2024-es Zagreb Openen. Világbajnokunk, Losonczi Dávid sajnos „szögbe lépett”, technikai tussal maradt alul az orosz Osztajevvel szemben, míg Tösmagi Attilát az Eb-második török Basar, Takács Zsoltot a török Gocmen, Mányik Dávidot pedig a kínai Valihan búcsúztatta a versenytől.

Sajnos nincs mit ezen szépíteni, nem indult jól az év felnőtt birkózóink számára, akik talán az alapozást követően nem kerültek jó formába. Azonban mi azt valljuk, hogy nem is most kell kiemelkedő teljesítményt nyújtani, hanem majd a különböző világversenyeken és olimpiai kvalifikációs viadalokon. 

Megjelent: 127 alkalommal