Szőke Alex ezüstérmes az U23-as Európa-bajnokságon

2023.03.15. – Újabb erzsébeti érem született a bukaresti U23-as Európa-bajnokságon. Szakosztályunk vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik helyezett birkózója, Szőke Alex a kötöttfogású 97 kilogrammosok között végzett a második helyen, igaz, igencsak vitatható döntőt követően.

Kicsit nehézkesen, de beindult a gépezet Szőke Alexnél az év első világversenyén, pályafutása utolsó U23-as Európa-bajnokságán, Bukarestben.

Tokiói olimpikonunk a súlycsoport egyetlen selejtezőjét birkózta az örmény Hlojannal, aki sikerült az első menetben megpörgetnie, ám a folytatásban meccsbe hozta riválisát, hiszen a felfordítást követően rögtön felülkerekedett rajta az örmény, majd a második menetben iramot is diktált. A hat perc leteltével végül 3-2-es magyar győzelem született.

Jött a nyolcaddöntő az első körben erőnyerő lengyel Antoszewskivel szemben, ahol szintén egy pörgetésnek köszönhette Alex a győzelmet, ezúttal 3-1-es pontozással jutott tovább, méghozzá a negyeddöntőbe. A négy közé jutásért a kellemetlen török Onvermez következett. Szőke az elejétől fogva remek iramot diktált, egymás után kétszer is leküldette ellenfelét, ám a harmadik parterre-helyezetet a török kapta meg, akit azonban sikerült megkontráznia U23-as világbajnokunknak, és ezzel 4-0-ra győzött.

Kedd délután már a döntőbe jutás volt a tét. Alex a litván Venckaitis ellen birkózott eddig a legjobban, ugyanis már az első menetben remek levitellel szerzett vezetést, amit egy látványos hátsóalsó emeléssel növelt meg, végül 6-0-s győzelmet aratott, döntőbe jutott.

Az azeri Ahmadiyev elleni fináléra szerda este került sor. Alex aktívan kezdte a találkozót, ennek eredményeképpen ő kapott lehetőséget támadni elsőként lentről. Birkózónk emeléssel próbálkozott, ezt azonban szabálytalan védekezéssel megakadályozta az azeri, sőt, ennek következtében tusveszélyes helyzetbe került Alex, amiből aztán sikerült kifordulnia.

Természetesen rögtön jött a magyar challenge, ám hosszas tanakodás és videózgatást követően óriási meglepetésre elutasították a magyarok kérését, ráadásul a tust is érvényesnek ítélték, így az azeriek örülhettek az Európa-bajnoki címnek, Alex pedig kénytelen volt beérni az ezüstéremmel.

Megjelent: 112 alkalommal