Tösmagi Attila bronzérmes a kadet Európa-bajnokságon

2018.05.21. - Szenzációs eredményt ért el szakosztályunk fiatal tehetsége, Tösmagi Attila a szkopjei kadet Európa-bajnokságon. Ludas a kötöttfogású 60 kilogrammosok között szerzett bronzérmet, ami a magyar kötöttfogású csapat egyetlen érme volt Macedóniában.

A három szakágat tekintve három válogatott birkózónk révén voltunk érdekeltek a szkopjei kadet Európa-bajnokságon. A mieink közül elsőként a női 46 kilogrammos, még serdülőkorú Matyi Vivien ölthette magára a címeres mezt. Vivi nehezebb sorsolást talán nem is kaphatott volna élete első ifi kontinensbajnokságán. A selejtezőkben fehérorosztól szenvedett vereséget, majd a vigaszágon egy orosszal szemben maradt alul, ezzel búcsúzott a viadaltól.

 

A hétvégéhez közeledve kötöttfogásban két birkózónknak szoríthattunk. A 60 kilogrammosoknál Tösmagi Attila, a 65 kilogrammosoknál pedig Horváth Gyula képviselte Magyarország és szakosztályunk színeit.

 

Ludas a 60 kilóban összesen öt mérkőzést birkózott, ebből négyet sikeresen megnyert. Igaz, a selejtezőben bosnyák ellenfele nem állt ki ellene (vélhetően nem tudott bemérni), a folytatásban azonban svéd riválisát technikai tussal múlta felül. A negyeddöntőben sorsdöntő mérkőzésen vett részt birkózónk, a későbbi ezüstérmes grúzzal hatalmas csata volt, végül 7-3-s vereséget szenvedett Attila.

 

Mivel a grúz a döntőig meg sem állt, Tösmagi versenyben maradt a bronzéremért folytatott csatában. Kezdésként a vigaszágon kellett nyernie a litván ellen, ez 4-0-ra sikerült is, majd a bronzéremért a lengyelt ugyancsak magabiztos birkózással verte meg.

 

Attila ezzel megszerezte pályafutása első érmét világversenyről, ráadásul a magyar kötöttfogású válogatott egyetlen érmét szerezte Macedóniában.

 

Szintén ebben a fogásnemben Horváth Gyulának egy mérkőzés jutott a 65 kilogrammosoknál. A fehérorosztól szenvedett vereséggel kiesett a viadalból.

Az ESMTK-s versenyzők mérkőzései:

Selejtezők:

Női 46 kg: Anasztaszija Janotova (fehérorosz) - Matyi Vivien 10-0

Kf 60 kg: Tösmagi Attila - Huszejn Gegic (bosnyák) A bosnyák nem állt ki a mérkőzésre.

Kf 65 kg: Andrej Kavalevszki (fehérorosz) - Horváth Gyula 9-3

 

Nyolcaddöntő:

Kf 60 kg: Tösmagi Attila - Miru Olsson (svéd) 13-5

 

Negyeddöntő:

Kf 60 kg: Giorgi Cshikvadze (grúz) - Tösmagi Attila 7-3

 

Vigaszági mérkőzések:

Női 46 kg: Viktorija Alekszandrova (orosz) - Matyi Vivien tus 11-0-nál

Kf 60 kg: Tösmagi Attila - Vilius Savickas (litván) 4-0

 

Bronzmérkőzés:

Kf 60 kg: Tösmagi Attila - Krzysztof Steffan (lengyel) 3-0

Megjelent: 208 alkalommal