Szőke Alex aranyérmet nyert Dániában

2024.03.03. – Szakosztályunk két klasszis birkózója, Szőke Alex és Tösmagi Attila is szőnyegre lépett a dániai Thor Masters nemzetközi versenyen.

Jól indult a tavasz világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik helyezett birkózónknak, Szőke Alexnek. A kötöttfogású 97 kilogrammos birkózó januárban még épphogy lecsúszott a dobogóra a zágrábi UWW-rangsorversenyen, most azonban már egészen a tetejéig meg sem állt Dániában.

Pedig volt kivel küzdeni a Nykobing Falsterben megrendezett Thor Masters nemzetközi versenyen, hiszen összesen 21-en mérlegeltek Alex súlycsoportjába, ráadásul a régi, csoportos lebonyolításban zajlottak a mérkőzések.

Vb-ezüstérmesünk pénteken egy mérkőzésen volt érdekelt, ahol rögtön legyőzte az U20-as Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes moldovai Covalit, méghozzá 9-0-ra. Másnap már délelőtt megkezdődtek a küzdelmek, Szőke pedig folytatta a menetelést. A második fordulóban az U20-as Eb-bronzérmes norvég Worrent 12-0-ra, a harmadikban a német Klasnert 10-0-ra, a negyedikben a vb-ötödik litván Venckaitis-t 5-1-re, az ötödikben a szintén vb-ötödik német Öhlert 9-0-ra, majd a döntőben az U23-as világ- és Európa-bajnoki bronzérmes német Lazogianis-t 3-1-re múlta felül. Utóbbi riválisa ellen különösen fontos volt a győzelem, hiszen a tavaly év végi U23-as vb-n épp tőle szenvedett vereséget, amiért most végre sikerült visszavágnia Alexnek.

A viadalt követően szakosztály-igazgatónk, Losonczi Ottó is értékelte Alex teljesítményét:

"Várva várt visszatérés!

Szőke Alex a Dániában megrendezett nemzetközi versenyen első helyen végzett! Hosszú idő óta, több mint másfél év után sikerült végre újra a dobogó legfelső fokára állnia. Alex több mint egy évig küzdött gerincproblémával, melyet a tavalyi évben sikeresen megoperáltattunk. Hosszú, lassú rehabilitáción ment keresztül, de nem testben, hanem lélekben kellett neki feldolgozni az elmúlt idők eredményeit. Alex 17 éves kora óta szállítja szakosztályunknak a nemzetközi érmeket, minden korosztályban csendült magyar himnusz a tiszteletére. A 2021-es világbajnokságig szinte minden rendben volt. Mindannyian izgultunk, hogy hogyan sikerül Alex visszatérése. Nos, végre megcsillogtatta tudását, amely bizalomra ad okot az elkövetkezendő időkre. A dániai versenyen hat mérkőzést vívott, mindegyiket magabiztosan nyerte. Reméljük, hogy a soron következő hetek munkájához ez a győzelem megerősíti az önbizalmát, hogy ott a helye a világ legjobbjai között és az olimpián. Egyszer már sikerült, másodjára is sikerülnie kell. Én és edző kollégáim is mindent meg fogunk tenni azért, hogy Alex ott lehessen a párizsi ötkarikás játékokon is. Szívemből gratulálok! Hajrá, Alex! Hajrá, ESMTK!"

A felnőttek között igencsak fiatalnak számító Tösmagi Attila is szerencsét próbált a húsz nemzetet felvonultató viadalon. Tösi a 28 főt számláló legnépesebb súlycsoportban, a 77 kilogrammosok között pechére igencsak erős sorsolást kapott. U20-as Eb-győztesünk előbb a kétszeres U23-as Eb-bronzérmes német Ibaevtől szenvedett 3-1-es vereséget, majd a szerb színekben világbajnok vajdasági Nemes Viktortól kapott ki kétvállal, ezzel már pénteken véget ért a versenye.

Versenyzőink a megmérettetést követően egyhetes nemzetközi edzőtáborban vesznek részt Dániában.

Megjelent: 52 alkalommal