Losonczi Dávid ismét sporttörténelmet írt

2023.11.22. - Nem akármilyen utat tett meg szakosztályunk büszkesége, Losonczi Dávid a világ csúcsáig. Losonczi Ottó szakosztályelnök meséli el:

Dávid tizenhét éve, alapításunk óta tagja az ESMTK Birkózó Szakosztályának. Első nagy sikerét gyermekkorában érte el, amikor öt éven keresztül egyetlen egy versenyen sem szenvedett vereséget, sőt, még menetet sem tudtak fogni vele szemben ellenfelei.

Volt olyan év, amikor összesen három akciópontot tudtak rajta csinálni az év utolsó versenyén. A mai napig emlékszem erre a versenyre, Dávid borzalmas mérges lett, és az ellenfelét még abban a menetben betusolta.

Amikor öt év után először kikapott 1-1-es koronghúzásos mérkőzésen, felrobbant a sportcsarnok. Az anyukák egymás nyakába borultak és sírtak örömükben, hogy kikapott Dávid.

Serdülőkorában aztán az akcelerált birkózók el-el verték őt, aztán jöttek a sportsérülések, talán jó időben, mert így Dávid meg tudott pihenni a nyári időszakban.

Sokszor kellett a padlóról felállnia, még többször mondtam neki, fiam, ha nem vagy képes feltámadni, mint a főnixmadár, akkor hagyd abba. Aztán látta a bátyja, Ottó sikereit, mely neki is erőt adott.

Dávid a sport mellett a tanulmányaiban is kimagasló eredményt ért el, ennek eredményeképpen megkapta a „Jó tanuló, jó sportoló” címet, valamint többször választották Pesterzsébeten az Év Sportolójának.

Az egyre keményebb, kitartó munka meghozta a gyümölcsét, hiszen utánpótláskorú világversenyeken több érmet is szerzett, majd a tavalyi évben a nemzetközi versenyeken sorra érte el a sikereket, az sem tántorította el, ha épp 97 kg-ban kellett indulnia, ott is megállta a helyét.

A tavalyi évi felnőtt világbajnokságon teljesedett ki igazán ez a rengeteg munka, amit Dávid elvégzett, hiszen az előkelő harmadik helyen zárt Belgrádban.

Rá egy évre, 2023-ban kétszer is felért a csúcsra, tavasszal megnyerte az U23-as Európa-bajnokságot Bukarestben, majd most, a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságot.

A magyar birkózás történetének elmúlt harminc évében nem volt arra példa, hogy valaki olimpiai kvalifikációs világbajnokságon három mérkőzést is technikai tussal nyerjen, egyet pontozással, egyet pedig kétvállal.

Dávid nemcsak hazánknak, hanem a kerületnek, Pesterzsébetnek és az ESMTK-nak is óriási dicsőséget szerzett, hiszen ő a több mint százesztendős egyesület első felnőtt világbajnoka. 

Köszönetemet szeretném kifejezni minden kollégámnak, edzőimnek, szurkolóinknak és mindenkinek, aki valamilyen formában is hozzájárult Dávid sikereihez:

Edzőink: Kliment László, Balogh Ferenc, Zsitovoz Mikola, Fodor Tamás, Julio Xique, Antaly Sándor, Fék Szabolcs, Karimov, Igor, Lakatos Tamás, Mester Milán.

Sportmasszőrünk: Szűcs István, gyógytornászunk: Moldvay Ildikó, sportorvosunk: Dr. Kator Miklós, sportpszichológusunk: Faludi Viktória.

Egy ilyen siker csakis komoly összefogassál lehetséges, ezért külön köszönöm Pesterzsébet polgármesterének, Szabados Ákosnak, az önkormányzat képviselőtestületének, hogy pártállástól függetlenül támogatják szakosztályunkat. 

Köszönöm a jelen és a múlt önkormányzati képviselőinek a támogatását.

Köszönet jár továbbá az ESMTK elnökének, Harót Jánosnak, a Gyulai István Általános Iskolának, Lernyei Ákos intézményvezető úrnak, a Budapest Baptista Sportiskolának, Jaksa Tibor igazgatóúrnak, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. 

Végül, de nem utolsó sorban köszönöm az ESMTK szülői munkaközösségének, valamint a szülőknek, szurkolóknak, hogy segítették Dávidot sikerei elérésében. 

A munkát folytatjuk, hogy jövőre Párizsban is a legfényesebb érem kerüljön Dávid nyakába.

Losonczi Dávid eddigi eredményei:
23x magyar bajnok
7x diákolimpiai bajnok
15x Budapest-bajnok
U20-as Európa-bajnoki ezüstérmes (2019)
U23-as világbajnoki ezüstérmes (2021)
Felnőtt világbajnoki bronzérmes (2022)
U23-as Európa-bajnok (2023)
Felnőtt világbajnok (2023)

Megjelent: 156 alkalommal