Szőke Alex világbajnoki ezüstérmes!

2021.10.10. – Szakosztályunk olimpikonja ismét történelmet írt, megszerezte az ESMTK Birkózó Szakosztály első világbajnoki érmét felnőtt korosztályban.

Szenzációs formában Szőke Alex! Tokiói olimpiai ötödik helyezett versenyzőnk alig kéthónapra az ötkarikás játékokat követően újabb rangos világversenyen képviselte hazánk és szakosztályunk színeit.

Szőke Alex a kötöttfogású 97 kilogrammos súlycsoportban volt érdekelt az oslói világbajnokságon, amelyben összesen 27 versenyző küzdött a világbajnoki érmekért.Alex második kiemeltként szerepelt a sorsoláson, így az alsó ágra került. Az első körben nem kellett birkóznia, ám a nyolcaddöntők során már becsatlakozott a versenybe, ahol a cseht legyőző ukrán Szaveta volt az ellenfél.

Versenyzőnk nagyon meggyőző birkózást bemutatva 6-1-es pontozásos győzelmet aratott és már készülhetett is a német elleni negyeddöntőre. Öhler a selejtezőben a világbajnok franciát búcsúztatta, majd a kirgizzel is elbánt, Szőkével azonban nem bírt. Fiatal tehetségünk egy pillanatnyi esélyt sem adott a németnek, újabb magabiztos győzelmet aratott, 4-1-es pontozással.

A délutáni elődöntőben a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes bolgárt is legyőző tokiói olimpikon amerikai Hancock nézett farkasszemet birkózónkkal. A mérkőzés nem indult valami jól Alex számára, hiszen riválisa 4-0-ra meglépett. Ekkor azonban rákapcsolt Szőke, ennek eredményeképpen 4-2-re feljött, majd egy remek pörgetést követően 4-4-re egyenlített, amivel meg is nyerte az összecsapást.

A szombati döntőben a világbajnoki címért a tokiói olimpián bronzérmet szerző iráni Szaravi volt büszkeségünk ellenfele. Nagy küzdelemmel indult a finálé, azonban a bírók az ázsiait látták aktívabbnak, így ő támadhatott lentről, ahonnan végre is hajtotta a pörgetését.

A második félidőben Alex uralta a mérkőzést, parterre-helyzetből azonban nem tudott akciózni, így a 3-1-es végeredmény sajnos az iráninak kedvezett.Szőke Alex tehát élete első felnőtt világbajnokságán mindössze 21 évesen nyert világbajnoki ezüstérmet. Fantasztikus eredmény! Szívből gratulálunk!

Megjelent: 142 alkalommal