Kezdőlap Hírek Értékelések, beszámolók Négy versenyen, harmincegy medált gyűjtöttek birkózóink
2017.október17.kedd

Négy versenyen, harmincegy medált gyűjtöttek birkózóink

2017.05.29. - Kiskőrösön, Kiskunfélegyházán, Tatabányán és Szlovákiában, Dunaszerdahelyen járt szakosztályunk május utolsó hétvégéjén. A több korosztályt is megmozgató viadalokon a mieink összesen harmincegy érmet nyertek. A hétvége mérlege a kiskőrösi gyermek verseny nélkül: 13 arany-, 9 ezüst- és 9 bronzérem!

 

 

 

Mozgalmas hétvégén van túl az ESMTK Birkózó Szakosztálya. A hétvégén a szövetség által rendezett fontosabb események Tatabányán és Kiskőrösön zajlottak. Előbbin a diák I-es korosztálynak rendezték meg a kötöttfogású országos bajnokságot, míg utóbbin a kadet kötöttfogású válogatottságért immáron harmadjára csaphattak össze a versenyzők.

 

A közel múltban a területi bajnokságokról lehetett indulási jogot szerezni az országos bajnokságra. Szakosztályunk a Budapest-bajnokság során több versenyzővel is kvalifikálta magát a tatabányai viadalra. Vasárnap végül nyolc birkózónkért szoríthattunk, akik közül többen is jó eséllyel pályáztak a dobogó különböző fokaira.

 

A legtetejére az ünnepélyes eredményhirdetésen a 29 kilogrammos László Mózes és a 38 kilogrammos Takács Zsolt állhatott fel. Mindketten meggyőző birkózást mutattak be a Komárom-Esztergom megyei városban. Súlycsoportjukban egyikük sem talált legyőzőre, így megérdemelten lettek ismét országos bajnokok.

 

Szintén szépen teljesített, végül kénytelen volt beérni az ezüstéremmel a 38 kilogrammos Mányik Dávid, akit épp csapattársa, Takács győzött le a fináléban, valamint a 69 kilgorammos Ónodi Sándor. Sanyit a nála jóval rutinosabb kalocsai vetélytársa tudtak csak felülmúlni a bajnokság küzdelmei során. Az 50 kilogrammosok eredményhirdetésénél a dobogó harmadik fokán Kovács Bence vehetett át bronzérmet.

 

Szakosztályunk két-két arany- és ezüstéremmel, valamint egy bronzéremmel a csapatpontverseny második helyén zárt a FTC mögött és a Ceglédi VSE előtt.

 

Diák I-es kötöttfogású országos bajnokság, Tatabánya

Aranyérmeseink: László Mózes (29 kg), Takács Zsolt (38 kg)

Ezüstérmeseink: Mányik Dávid (38 kg), Ónodi Sándor (69 kg)

Bronzérmesünk: Kovács Bence (50 kg)

Kiesett versenyzőink: Simon Bence (38 kg), Kovács Olivér (42 kg), Kosovics Márton (46 kg)

 

A tatabányai bajnoksággal egy időben zajlott Kiskőrösön a kadet korosztály harmadik kötöttfogású válogatója ebben az esztendőben. A mieink közül többen a címeres mezért küzdöttek a versenyen, egyik legnagyobb büszkeségünk, a kadet-világbajnok Szőke Alex azonban nem tudta megnyerni a versenyt, 2-1 arányban kikapott a fináléban egyik legnagyobb riválisától, Fulai Bencétől. Alex kénytelen volt beérni a második helyezéssel, valamint továbbra is harcolnia kell, hogy bebizonyítsa tudását és idén is ő képivselhesse Magyarország színeit a korosztályos világversenyeken.

 

Ebben a súlycsoportban egyébként Losonczi Dávid is dobogóra állhatott, őt is épp Fulai győzte le a másik ág előcsatározásai során. A válogató 54 kilogrammos súlycsoportját Németh Milán nyerte, igaz, ezúttal nem volt ellenfele.

 

(Kiskőrösön a kadet válogatón kívül gyermek versenyt is rendeztek, aminek az eredményei feldolgozás alatt vannak, így később tesszük közzé honlapunkon!)

 

Kadet kötöttfogású válogató, Kiskőrös

Aranyérmesünk: Németh Milán (54 kg)

Ezüstérmesünk: Szőke Alex (85 kg)

Bronzérmesünk: Losonczi Dávid (85 kg)

Kiesett versenyzőnk: Molnár Tamás (85 kg)

 

Szombaton Kiskunfélegyházán igazi birkózóünnep volt. A helyi klub nagyon komoly szervezést hajtott végre, aminek következtében 5 ország, közel 300 fiatal birkózója küzdhetett az idősebb Besze László-emlékversenyen, ami egyben a Kiskun-kupa nevet is viselte. A nemzetközi megmérettetésen természetesen szakosztályunk is jelen volt, méghozzá huszonhét birkózóval. A zömében gyermek, de diák és serdülő korú birkózókból álló küldötségünk igencsak kitett magáért, hiszen 8 arany-, 5 ezüst- és 6 bronzérem mellett két ötödik helyezést is bezsebeltek. A verseny nem csak remek versenyzési lehetőséget biztosított a mieinknek, hanem már a gyermek korosztályban is tapasztalhatták a versenyzők, hogy milyen egy külföldi birkózóval megküzdeni.

 

Id. Besze László EMV, Kiskun-kupa, Kiskunfélegyháza

Aranyérmeseink: Zhytovoz Petro (diák II, 29 kg), Felkai Bendegúz (diák II, 38 kg), Zhytovoz Mása (gyermek I, 23 kg), Antaly Sándor (gyermek I, 32 kg), Kiss Levente (gyermek I, 35 kg), Soltész Patrik (gyermek, 38 kg), Felkai Balázs (gyermek II, 26 kg), Baranyai Attila (gyermek II, + 50 kg).

Ezüstérmeseink: Kis Mátyás (diák II, 69 kg), Vinklárik Dominik (gyermek I, 22 kg), Kerecsanin Mátyás (gyermek I, 26 kg), Kalina Balázs (gyermek I, 32 kg), Székely Álmos (gyermek II, 22 kg).

Bronzérmeseink: Kádár Zsombor (diák II, 42 kg), Székely Tünde (diák II, 50 kg), Bagoly Boldizsár (gyermek I, 22 kg), Zátroch Márk (gyermek I, 26 kg), Segyó Marcell (gyermek I, 32 kg), Kádár Balázs (serdülő, 72 kg).

Ötödik helyezettjeink: Szalai Márk (diák I, 46 kg), Steiner Balázs (diák II, 29 kg).

Kiesett versenyzőink: Horváth Koppány (diák II, 35 kg), Szalai Balázs (diák II, 35 kg), Bagoly Bálint (diák II, 42 kg), Borsos Dániel (gyermek I, 26 kg), Borsos Máté (gyermek I, 26 kg), Horváth Botond (gyermek I, 26 kg).

 

Ez a hétvége sem maradhatott el külföldi verseny nélkül. Szabadfogású birkózóink a Csallóközi-kupán képviselték hazánk és természetesen szakosztályunk színeit. A kadet és junior korú birkózók közül Asharin Roman és Mester Milán is az elvárásoknak megfelelően teljesített, előbbi a 66, utóbbi a 74 kilóban lett aranyérmes.

 

Kadet és junior szabadfogású nemzetközi Csallóközi-kupa, Dunaszerdahely

Aranyérmeseink: Asharin Roman (junior, 66 kg), Mester Milán (junior, 74 kg)

Ezüstérmesünk: Kellner Laura (kadet, 56 kg)

Bronzérmesünk: Szilágyi Erik (kadet, 100 kg)

 

TOVÁBBI KÉPEK A VERSENYEKRŐL

ESMTK Hírlevél