Nemzetközi rangsorversenyen és területi bajnokságon birkóztunk

2023.02.06. – Szakosztályunk február első hetében a zágrábi UWW-rangsorverseny mellett az abonyi területi szabadfogású bajnokságon is érdekelt volt. A hétvége mérlege: 7 arany-, 3 ezüst- és 9 bronzérem!

Szerdától vasárnapig közel 600 birkózó lépett szőnyegre az év első UWW-rangsorversenyén Zágrábban. A több, mint 30 országot felvonultató nemzetközi viadalon szakosztályunk válogatott versenyzőink révén volt érdekelt, mindhárom szakágban szurkolhattunk erzsébeti birkózónak.

Növendékeink közül a szabadfogású 61 kilogrammos Halidov Gamzatgadzsi állhatott dobogóra a horvát fővárosban, miután a nyitóversenynapon az amerikai Deshazert 2-1-re legyőzte, ám az elődöntőben a későbbi aranyérmes iráni Atrinagarcsitól 3-0-ra kikapott, azonban a bronzcsatában a grúz Partenadzét 8-2-re felül múlta.

A kötöttfogásúaknál vb-bronzérmesünk, Losonczi Dávid jutott a legtovább, szintén a dobogó harmadik fokáért küzdhetett, ám előtte az U20-as vb-ezüstérmes svájci Betschart 6-2-re, az Ázsia-bajnok indiai Sunilt 3-2-re, az Európa-bajnok bolgár Nivokovot pedig 7-5-re győzte le. Az elődöntőben hatalmasat csatázott honfitársával, egyik legnagyobb riválisával, az U23-as világ- és Európa-bajnok Takács Istvánnal, ám ezúttal a Honvéd birkózója egy hajszállal, de legyőzte Dávidot. Sajnos U23-as vb-ezüstérmesünknek nem sikerült újra felpörögnie és a bronzmérkőzésen technikai tussal alul maradt az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes dán Bisultanovval szemben, így ötödikként zárt.

Eközben a női 53 kilóban Matyi Vivien erős sorsolást kapott, két vereséggel búcsúzott, míg a kötöttfogásúaknál a 77 kilóban Tösmagi Attilát litván, a 97 kilóban Szőke Alexet pedig osztrák ejtette ki a versenyből.

A zágrábi UWW-rangsorversenyen elért eredményeink:
Szf 61 kg: 3. Halidov Gamzatgadzsi
Kf 87 kg: 5. Losonczi Dávid
Kiesett: Matyi Vivien (női 53 kg), Tösmagi Attila (kf 77 kg), Szőke Alex (kf 97 kg).

Szombaton hazai porondon is zajlott az élet. Az Abonyi Birkózó Club városi sportcsarnokában rendezte meg a diák II-es és diák I-es korosztály számára a területi szabadfogású bajnokságot, amely selejtező volt a február végi országos bajnokságokra.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Varga János emlékére megrendezett viadalon fiataljaink a legtöbb esetben kvalifikálták magukat a kaposvári diák I-es, valamint a pesterzsébeti diák II-es országos bajnokságra.

Birkózópalántáink összesen 7 arany-, 3 ezüst- és 8 bronzérmet zsebeltek be szombaton.

A területi bajnokságon elért eredményeink:

Diák II-es korosztály:
32 kg: 1. Horváth Lóránt
32 kg: 3. Ramyar Daryan Krisztián
35 kg: 1. Olasz Vencel
38 kg: 3. Marcinkovics-Kovács Bende
42 kg: 3. Soltész Attila
46 kg: 1. Csuka Levente Márk
46 kg: 2. Molnár Hunor
46 kg: 3. Kispál-Albu Iván
50 kg: 3. Ispán Nimród Attila
54 kg: 1. Gaál Martin Tibor
69 kg: 1. Rékasi Márkó

Diák I-es korosztály:
32 kg: 1. Kurdi Dániel
35 kg: 2. Koch Máté
42 kg: 3. Erszény Csanád
46 kg: 3. Gerhauser Vilmos Bendegúz
50 kg: 1. Felkai Balázs Tamás
58 kg: 3. Zoltai Alex
76 kg: 2. Balog Hunor Benedek

Megjelent: 389 alkalommal