Szőke Alex bronzérmes a kvalifikációs versenyen

2021.03.23. – Erzsébeti bronzérem született a budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen.

Szakosztályunk legeredményesebb birkózója, a junior Európa-bajnok Szőke Alex is dobogóra állatott a magyar válogatott színeiben a BOK-csarnokban megrendezett olimpiai kvalifikációs versenyen.

Alex a kötöttfogású 97 kilogrammos súlycsoportban remekül kezdte az év egyik legfontosabb versenyét, hiszen rögtön 3-0-ra legyőzte a junior-világbajnok litván Vilius Laurianitist. Versenyzőnk nagyon taktikusan birkózott és ugyan az akció ezúttal nem jött össze neki, kiváló védekezésének köszönhetően felül tudott kerekedni ellenfelén, s végül magabiztosan nyert.

RTA 2647Következett a második fordulóban az osztrákot technikai tussal legyőző világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes bolgár Kiril Milov. Az ifjúsági olimpiai bajnok néhány éve robbant be a felnőtt élmezőnybe, miután pillanatok alatt legyőzte többek között a vb-győztes Kiss Balázst is a budapesti birkózó-világbajnokságon.

Számítani lehetett rá, hogy szoros csata lesz Szőke ellen, hiszen már a versenyt megelőző nemzetközi edzőtáborban is nagyot küzdöttek egymással a felek. Így volt ez most is, Alex szerzett vezetést, lenti helyzetből azonban nem tudott mit kezdeni Milovval, majd a második felvonásban a bolgár is tanácstalan volt parterre-helyzetből.

Az 1-1-es állás a riválisnak kedvezett, így akciót kellett csinálni. Szőke ezért mindent megtett, elképesztő iramot diktált és már-már kiléptette vetélytársát, amikor az a zónában eltudott lépni és kibillentette Alexet az egyensúlyából, két pontos levitelt hajtott végre.Az eredményjelző 3-1-es bolgár vezetést mutatott, ami sajnos a végéig így is maradt, hiszen már nem történt akció, ezzel egyelőre elúszott a tokiói olimpiai kvóta reménye.

Szőke Alex legyőzője végül döntőbe került, így másnap jöhetett a vigaszági mérkőzés az osztrák Markus Raggingerrel szemben. Harcos mérkőzés alakult ki, az osztrák többször is lefejelte Alexet, akinek egyből vérezni kezdett az orrnyerge. A kiváló pörgetésekben azonban ez sem zavarta meg büszkeségünket, kettőt is végrehajtott és 5-1 arányban nyert.

RTG 7297Ezzel a bronzérem is megvolt gyakorlatilag, hiszen a cseh Artur Omarov sérülés miatt visszalépett a vasárnap esti kisdöntőtől, így Szőke Alex állhatott fel a dobogó harmaik fokára.

20210321 SZA 3671A budapesti európai olimpiai kvalifikációs verseny szabadfogású napján az 57 kilogrammos Halidov Gamzatgadzsi szintén jól kezdte a napot, esélyt sem adott ifi olimpiai bajnok olasz riválisának, 6-0-val lépte át, ám a folytatásban pontozással kikapott az ukrántól, ezzel véget ért számára a verseny.

Megjelent: 219 alkalommal