Szenzáció: Szőke Alex ezüstérmes a világkupán!

2020.12.15. – Szakosztályunk legeredményesebb birkózója, a junior Európa-bajnok, kadet-világbajnok Szőke Alex a felnőttek között is letette névjegyét, miután fantasztikus ezüstérmet szerzett a belgrádi egyéni világkupán. Fotó: Martin Gábor

Jól sikerült a magyar kötöttfogású csapat számára az év fő versenye, az eredetileg világbajnokságnak induló, ám több nagyhatalom távolmaradása miatt világkupának elnevezett nemzetközi verseny. A fiatalos együttes négy éremmel zárta a szerb fővárosban megtartott viadalt.

Szakosztályunk büszkesége, Szőke Alex is dobogóra állhatott.Alex a kötöttfogású 97 kilogrammosok között a felső ágra sorsolt, ahol egy görög birkózóval csapott össze a nyolcba kerülésért. Joszifidisz különösebb problémát nem okozott Szőkének, két látványos emeléssel hamar rövidre zárta a mérkőzést, így készülhetett a következő fordulóra.

A negyeddöntőben már egy jóval nevesebb versenyző, a kirgizek felnőtt Ázsia-bajnoka jött szembe, ahol sportolónk nagyon taktikus birkózással 4-3-ra diadalmaskodott, majd az orosz származású cseh versenyzőt is magabiztosan múlta felül, ezzel bejutott a hétfő esti döntőbe.

A fináléban a tavalyi év világ- és Európa-bajnoka, az orosz Musza Jevlojev nézett farkasszemet 20 éves birkózónkkal. A mérkőzés jól indult Szőke számára, ugyan lenti helyzetbe került, ám remek védekezésének köszönhetően orosz ellenfele nem tudta eladni az úgynevezett „kenyérkereső” fogását, így nem született pont lentről.Alex kezében volt a sorsa, azonban a jóval rutinosabb orosz sajnos felőrölte fiatal tehetségünket, a második menetben 2 pontért levitte őt, ezzel be is állította a 3-0-s végeredményt.

Szőke Alex az eredményhirdetést követően a Magyar Birkózó Szövetség honlapjának adott interjút:

Megjelent: 224 alkalommal