Szőke ötödik, Losonczi hetedik a junior-világbajnokságon

2019.08.18. – Egy hajszálon múlt, de sajnos nem született újabb erzsébeti érem a 2019. évi junior-világbajnokságon Észtországban. Szőke Alex az előkelő ötödik helyen zárt, míg Losonczi Dávid hetedik lett súlycsoportjában.

Mester Milán fantasztikus bronzérmét követően péntektől vasárnapig a kötöttfogásúaké volt a főszerep a tallinni sportarénában. Szakosztályunk a 87 kilogrammos junior Eb-ezüstérmes Losonczi Dávid, valamint a 97 kilogrammos kadet világ- és Európa-bajnok, junior Európa-bajnok Szőke Alex révén volt érdekelt a szakág küzdelmein.

Kettejük közül Dávid lépett előbb szőnyegre, ő már pénteken harcba szállt a világbajnoki érmekért. A sorsolás felemásnak ígérkezett, birkózónk rögtön az idei kadet-világbajnok azeri Valijevvel találta magát szemben a 87 kilogrammosok selejtezőjében.

A mérkőzést meglehetősen könnyedén hozta Dávid, már az első felvonásban elérte a technikai tusos különbséget, amivel bejutott a kínai Lej elleni nyolcaddöntőbe. Ott újabb technikai tusos siker következett, az ázsiai sem talált fogást versenyzőnkön.

Következett a negyeddöntő, ahol a későbbi bronzérmes török Tan volt Dávid ellenfele. A mérkőzésen hatalmas iram alakult ki, mindkét versenyző a kondicionális erejével próbált felőrölni a másikat. Igencsak kiegyenlített volt a csata, amikor Dávid 1-1-el már vezetett a mérkőzés hajrájában. Ekkor azonban a bírók őt látták passzívabbnak, ezért kapott egy pontot a török, amivel 2-1-re meg is nyerte a negyeddöntőt.

Mivel Losonczi legyőzője a délutáni elődöntőben technikai tussal kikapott a junior világ- és Európa-bajnok orosztól, így Dávidnak idő előtt véget ért a tallinni világbajnokság.

Szombaton már Alex is magára ölthette a magyar címeres mezt. A 97 kilogrammosok felső ágárasorsolt, így csak a nyolcaddöntők során csatlakozott be a versenybe, ahol rögtön technikai tussal verte a dél-koreai Kvont.

Az úgymond bemelegítőmérkőzést követően jöhetett a súlycsoport legnagyobb esélyese, az idei felnőtt Pánamerikai Játékok győztese, a kubai Rosillo. Szőke birkózásán látszott, hogy ezen a mérkőzésen is igyekezett a maximumot nyújtani, de ez sajnos most kevés volt a győzelemhez, a kubai technikai fölénnyel jutott tovább és a döntőig meg sem állt, így birkózónk a vigaszágra került.

Vasárnap ott a kínai Hajo nézett vele farkasszemet, akit taktikusan, már az első három percben technikai tussal lépett át, így készülhetett a török elleni bronzcsatára.

Az ellenfél igencsak jól ismert volt számára, hiszen a junior Európa-bajnoki elődöntőt Kayisdag ellen vívta versenyzőnk. Akkor technikaival Szőke nyert, most azonban az 1-1-es végeredmény a török birkózónak kedvezett, így Alex az előkelő ötödik helyen zárta a junior-világbajnokságot.

Megjelent: 250 alkalommal