SZENZÁCIÓ: 3 erzsébeti érem a junior Európa-bajnokságról

2019.06.11. - Álomszerűen sikerült mind a magyar válogatott, mind az ESMTK Birkózó Szakosztályának a 2019. évi junior Európa-bajnokság Spanyolországban. Szakosztályunk birkózói közül Szőke Alex Európa-bajnoki címet szerzett, míg Losonczi Dávid ezüst-, Halidov Gamzatgadzsi pedig bronzérmet zsebelt be.

Június első hetében a spanyolországi Pontevedrában került lebonyolításra a junior korosztály kontinensbajnoksága, melyen szakosztályunk kötött- és szabadfogásban két-két fővel volt érdekelt.

 

A viadalt a kötöttfogásúak kezdték meg, ahol mindjárt két érmet is behúztak versenyzőink. Az immáron már 97 kilogrammosok között versenyző kadet világ- és Európa-bajnok, junior Eb-ezüstérmes Szőke Alex idén egyértelműen az aranyéremre pályázott.

 

Súlycsoportjában 15 versenyzőt számláltak az idei kontinensviadalon. Alex az alsó ágra került, ahol a selejtezőben könnyedén, technikai tussal győzte le az azeri Abilovot. Birkózónk fantasztikus emelésére a nemzetközi szövetség is felkapta a fejét, hiszen a nap egyik legszebb dobásának választották a bajnokságon.

 

A második körben már valamivel keményebb ellenfél érkezett a török Kayisdag személyében, bár ellene is viszonylag simán, 5-0-s vezetést szerzett Szőke. A folytatásban aztán egyenlíteni tudott a török, de nem sokáig vezetett, tehetségünk pillanatok alatt javított, sőt, a 16-5-ös technikai tusos különbségig meg sem állt.

 

Este jöhetett az elődöntő a görögöt és ukránt legyőző lengyel Kurniczak ellen. Alex jól ismert ellenfele stabilan állt a lábán, ám különösebb gondot nem okozott versenyzőnknek, hiszen 4-2 arányban felül múlta őt, így 2018 után 2019-ben is bejutott a junior Európa-bajnoki döntőbe.

 

Másnap a grúzt és fehéroroszt legyőzve döntőbe jutó német Neumaierrel nézett fakrasszemet az Európa-bajnoki fináléban Szőke Alex. A mérkőzés igencsak nagy tempóval kezdődött, mindkét fél remek iramot diktált, ám akciót egyikük sem tudott végrehajtani a másikon. Ennek következtében a bíró előbb a németet, majd a második menetben Alexot látta passzívabbnak. Egy-egy kivédekezett lenti helyzetet követően tehát a hajrában az állás 1-1 volt, ami a németnek kedvezett.

 

Ekkor Szőke minden erejét mozgósítva igyekezett akciót kicsikarni, végül egy perccel a vége előtt a zónában sikerült két pontért levinnie riválisát. A hátalévő másodpercekben már elég volt csak megőrízni előnyét, így 3-1 arányban megszerezte pályafutása második Európa-bajnoki címét!

 


Szőke Alex mérkőzései a junior Európa-bajnokságon:
Selejtező: Szőke - Abilov (azeri) 9-0
Negyeddöntő: Szőke - Kayisdag (török) 16-5
Elődöntő: Szőke - Kurniczak (lengyel) 4-2
Döntő: Szőke - Neumaier (német) 3-1

 

 

Egy súlycsoporttal lejjebb, a 87 kilogrammosok között szakosztályunk egyik büszkesége, Losonczi Dávid ölthette magára a magyar címeres mezt. Dávid súlycsoportjában 21 birkózó próbált szerencsét, ő az alsó ág felső részére sorsolt, így a nyolcaddöntők során csatlakozott be a versenybe.

 

Az ellenfél a svéd Logaard volt. A találkozó magabiztos győzelmet hozott Losonczi számára, tartalékos, taktikus birkózással 4-1 arányban diadalmaskodott, ezzel bejutott a negyeddöntőbe. Következett az igencsak masszívnak tűnő azeri Valijev, aki előbb finnt, majd örményt győzött le simán.

Birkózónk azonban megálljt parancsolt az azeri számára, méghozzá úgy, hogy óriási csatában 7-2-re múlta felül Pontevedrában. Dávid már készülhetett az esti elődöntőre, melyen a spanyolt, törököt és ukránt legyőző fehérorosz Jaraseviccsel nézett farkasszemet.

 

Az elődöntő elképesztő izgalmakat és fordulatos mérkőzést hozott. Dávid úgy tűnt, hogy tetemes előnyre tett szert, ám 5-0-ról feljött a fehérorosz 9-5-re a szünetre. Birkózónk nem adta fel mérkőzést, sőt, fantasztikus iramot diktált a második felvonás elején, ezzel gyakorlatilag teljesen felőrölte riválisát. Természetesen jöttek is az pontok bőven, négy pontos ledöntések után 18-9-re győzött a legfiatalabb Losonczi, ezzel bejutott az Európa-bajnoki döntőbe.

 

A másnapi a finálét a bolgárt, lengyelt és grúzt legyőző orosz Jermolenko ellen birkózta Dávid. Bizakodva vágott neki a mérkőzésnek, az első pillanattól kezdve látszott, hogy megakarja nyerni az Európa-bajnoki címet. Sajnos ez nem sikerült, mivel az orosz előbb levitte, majd háromszor is megpörgette őt az első menetben, így kénytelen volt beérni egy szépen csillogó ezüstéremmel.

 

Losonczi Dávid mérkőzései a junior Európa-bajnokságon:
Nyolcaddöntő: Losonczi - Logaard (svéd) 4-1
Negyeddöntő: Losonczi - Valijev (azeri) 7-2
Elődöntő: Losonczi - Jarasevics (fehérorosz) 18-9
Döntő: Jermolenko (orosz) - Losonczi 18-9

 


A remek kötöttfogású napokat a nők követték, végezetül a szabadfogású férfiak vették át a staféta botot, ahol újabb két versenyző révén volt érdekelt szakosztályunk.

Pénteken a 79 kilogrammos Mester Milánnak szoríthattunk, akinek sajnos nem alakult kedvezően a sorsolása. Milán selejtezni kényszerült a 18 fős mezőnyben, ráadásul hatalmas csatát követően akció nélküli mérkőzésen kapott ki az örmény Avagjantól 2-1 arányban. Ezt követően az örménynek a döntőbe kellett volna jutnia, hogy Mester a vigaszágon javíthasson, ám az elődöntőben az orosz hihetetlen mérkőzésen 9-8-re legyőzte Avagjant, ami egyben Milán búcsúját jelentette az Európa-bajnokságtól.

 

Mester Milán mérkőzése a junior Európa-bajnokságon:
Selejtező: Avagjan (örmény) - Mester Milán 2-1

Zárásként a legkisebb súlycsoportban magyar pályafutása második világversenyén vett részt orosz származású birkózónk, Halidov Gamzatgadzsi. A 20 főből álló 61 kiló felső ágára került fiatal versenyzőnk, ahol kezdésként amolyan bemelegítő mérkőzést birkózott a cseh Kopriva ellen. Könnyed győzelem után jöhetett a német Jamali, akit újfent technikai tussal múlt felül, így bekerült az elődöntőbe.

 

Gamzatnak a döntőbe kerülésre is minden esélye megvolt, hiszen az ukrán Jevszijejenko ellen óriásit küzdött, végül azonban 10-9-re kikapott, így kénytelen volt beérni a bronzmérkőzéssel.

A zárónap helyosztóin aztán szinte esélyt sem adott a moldovai Colesnicnek, pillanatok alatt 13-3-ra győzte le, így megszerezte karrierje első érmét világversenyről.

Szakosztályunk tehát a 2019. évi junior Európa-bajnokság egyik legeredményesebb magyar szakosztálya lett. Versenyzőinket a reptéren fogadtuk csapatunk fiataljaival együtt!

Megjelent: 892 alkalommal