Szőke Alex junior Európa-bajnoki ezüstérmes Rómában

2018.07.31. - Minden idők talán egyik legeredményesebb utánpótlás birkózójának mondhatja magát Szőke Alex. Kadet világ- és Európa-bajnokunk ugyanis négy egymást követő világversenyen egyaránt dobogóra állhatott, ezúttal a juniorok között első évesként lett ezüstérmes.

 

A római junior Európa-bajnokság hivatalos programja szerint a kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoport a hétfői és keddi versenynapon volt érdekelt. Alex a 20 fős mezőny alsó ágára sorsolt, ráadásul kénytelen volt selejtezővel kezdeni az idei kontinensbajnokságot.

 

Első ellenfele a finn Pahikainen volt, aki kezdésként igen masszívnak tűnt, aztán hamar elfogyott. Alex lenti helyzetből befogta bivalyerős pörgetését, és a technikai tusos különbségig meg sem állt. A második fordulóban a fehérorosz Jarasevics ellen hasnoló volt a forgató könyv, itt sem ment végig a küzdelem, Szőke már az első felvonásban eldöntötte az összecsapást, 9-0-val lépte át riválisát.

 

A negyeddöntőben a török Tan személyében már valamivel kellemetlenebb ellenfél következett, Alexon azonban ő sem talált fogást. Birkózónk annál inkább, lenti helyzetből két pontért megemelte és eldobta a törököt, ezzel 3-0-ra biztosította be győzelmét és jutott a legjobb négy közé.

 

Itt már biztos volt, hogy ismét éremért küzdhet Alex, ám azzal, hogy az elődöntőben 1-0-s hátrányból nagyon taktikus és magabiztos birkózással, felőrölve lengyel ellenfelét győzött, megerősítette, hogy az Európa-bajnoki címért fog szőnyegre lépni kedd este.

 

Így is történt, az ellenfél a számára jól ismert grúz Tcskujaszelidze volt. Alex az idei bukaresti nemzetközi versenyen többek között őt is legyőzte. Most azonban sajnos fordult a kocka. Elsőként Szőkét küldték lenti helyzetbe a bírók. Remek védekezésének köszönhetően grúz riválisa nem tudta eladni “kenyérkereső” hátsó alsó emelését, ám állásból sikerült levinnie birkózónkat. A 3-0-s szünet után kadet világ- és Európa-bajnokunk volt az aktívabb, ennek eredményeképpen lenti helyzetbe küldte vetélytársát, akit sikerült kiemelnie, eldobni már azonban nem tudta úgy, hogy pontot is kapjon érte. 

 

Kevesebb, mint két perc volt hátra a fináléból, így Szőke már mindent egy lapra feltéve támadt, ezt azonban a grúz kétszer is kihasználta és újabb levitelekkel beállította a 7-1-es végeredményt.

 

Szakosztályunk tehetsége tehát első éves juniorként rögtön ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon!

 

FANTASZTIKUS TELJESÍTMÉNY!

GRATULÁLUNK, ALEX!

Megjelent: 398 alkalommal