Nemzetközi porondon szereztünk érmeket

2018.04.03. - Húsvét ide, vagy oda, az ESMTK válogatott esélyes birkózói ezen a hétvégén sem maradtak verseny és edzőtábor nélkül. Serdülő, kadet, U23 és felnőtt nemzetközi viadalon is remekeltek sportolóink Törökországban, Észtországban és Oroszországban. Matyi Vivien Svédországban edzőtáborozhatott.

A szabadfogású birkózás otthonába, Oroszországba utazott szakosztályunk felnőtt szabadfogású válogatott birkózója, Asarin Roman. A magyar csapattal nemzetközi edzőtáborban, valamint egy U23-as és egy felnőtt versenyen vehetett részt szakosztályunk tehetsége. Asarin a rangos U23-as megmérettetés során a 65 kilogrammosok között bronzérmet szerzett, majd az azt követő hétvégén a felnőtt 70 kilogrammosok között ötödik helyen zárt. Romannak az orosz tréningek hatalmas segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a soron következő megmérettetéseken még jobb teljesítményt tudjon nyújtani.

 

Szintén remekelt korosztályának nemzetközi viadalán László Nikolett. A számos korcsoportban megrendezett Nyílt Észt Bajnokságon a serdülő női 39 kilogrammosok között Niki is rajthoz állhatott, hiszen a több, mint 20 országot felvonultató megmérettetésen Magyarország is részt vett. Birkózónk a tizenhárom fős súlycsoportban első mérkőzését technikai tussal nyerte meg egy lett versenyzővel szemben, majd két vállal múlta felül az észtek büszkeségét. A harmadik fordulóban újabb észtet múlt felül Niki, ezúttal 6-0-ra, ám az elődöntőben nagyon nagy csatában, de 2-1-re kikapott a későbbi ezüstérmes görögtől. A bronzcsata aztán újabb sima magyar győzelmet hozott, versenyzőnk egy svédet 10-0-ra vert meg, és ezzel bronzérmet szerzett a rangos viadalon.

Március utolsó hétvégéjén Törökországban is lebonyolítottak egy nemzetközi versenyt, nem is akármilyet. A kadet kötöttfogású “Victory Cup”-ot a Török Birkózó Szövetség immáron 21. alkalommal rendezte meg és idén is sem vallott szégyent, hiszen közel harminc nemzet próbált szerencsét a négy napos verseny során.

 

Magyarország tíz versenyzővel, köztük két pesterzsébeti legénnyel képviselte hazánk színeit. A kötöttfogásúak között vitézkedő Tösmagi Attila és Horváth Gyula igyekezett legjobbját nyújtani az Európa-bajnokságra felkészítő tornán, végül azonban csak egyiküknek sikerült dobogóra állni. A 60 kilogrammos Tösmagi nagyon szépen teljesített, mutatott birkózásával a dobogó harmadik fokát érdemelte ki. Attilának az ünnepélyes eredményhirdetés során az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok török kiválóság, Nazmi Avluca adta át az érmet. Ugyanezt sajnos a 65 kilogrammos Horváth Gyula nem tudta elérni, vereség után búcsúzott a versenytől.

Megjelent: 367 alkalommal